В град Банско ежегодно се случват интересни и любопитни събития. Те могат да обогатят и направят интересна вашата почивка.

Традиционен кукерски карнавал
Традиционно се провежда на първия ден от новата година, жителите и гости на Банско се събират да гледат "страшните" маски и да поиграят българско хоро

Откриване на ски сезона
Откриването на ски сезона в Банско освен през януари, често се случва и през декември. Съпроводен е с празненства и веселия, гостуват музиканти и изпълнители от много краища на страната и света.

Фолклорен фестивал
През месец май можете да се насладите на автентичния български фолклор на фестивала "Между три планини" в Банско.

Празници на Банската традиция
Вече три десетилетия, от 17 до 24 май, се организират празниците на Банската традиция. Можете да посетите етнографски и кулинарни изложби, както и изложби на изобразителното и приложното изкуство, тематични вечери, посветени на банския хумор, песни, хора, обичаи. Тези чествания откриват и летния туристически сезон.

Международен Джаз Фестивал (Bansko Jazz Fest)
Превърналият се в традиция и провеждан вече повече от десет пъти джаз фестивал в Банско е едно от важните музикални събития в България. Меломаните могат да се насладят на изпълненията на световни джаз музиканти. Досега на международения музикален форум са гостували изпълнители като Милчо Левиев, Теодоси Спасов, Фреди Кол, Аксел Цвингенбергер, Буги Волф, Суун Ким и много други. Провежда се на откритата сцена на централния площад от 8-ми до 13-ти август.

Денят на град Банско
На 5 октомври се чества Денят на Банско. На тази дата, през 1912 г. в черквата ”Св. Троица” българският поет Яворов с четата на войводата Христо Чернопеев обявява свободата на Банско с думите: ”Братя българи, хвърляйте фесовете, от днес вие сте свободни”. Празникът се отбелязва с концерти и тържества.

Коледни и новогодишни тържества
Банско е едно от едно от най-желаните места за посрещане на Коледните и новогодишните тържества. В тези дни целият град се превръща в огромен празник. Една от най-добрите възможности за празнуване е кръчмата на Дедо Пене.