Курортът Банско е отлична туристическа дестинация и през четирите сезона на годината. Гостите на Дедо Пене и Банско имат богат избор и възможности за еко-туризъм, аматьорски, професионални и екстремни спортове и отдих през цялата година.

Ски и сноуборд

Пирин Линдзи Вон

Градът е най-добрия в България и един от най-привлекателните ски курорти на Балканския полуостров. Непосредствената близост на величествения Пирин създава отлични условия за любителите на зимни спортове. Ски сезонът започва от декември и, благодарение на щедрата природа, завършва чак през април. Наличието на 30 мощни оръдия за сняг гарантира функционирането на пистите през целия период. В подстъпите на планината са изградени около 60 км професионално подготвени и обезопасени ски трасета. Има условия за всички – пистите за начинаещи са 35%, 40% са за напреднали и 25% за професионалисти. Машините за изкуствен сняг могат да покрият 80% от трасето.

Ски лифт Ски лифт

Ски центъра се простира вертикално от 1000 до 2560 м надморска височина. Модерни лифтови съоръжения гарантират бързото придвижване до началото на всяка писта. Функционират кабинкова въжена линия за 8 души, пет 4-седалкови лифта, един 3-седалков лифт, шест ски влека и десет детски ски. Природните дадености на региона плюс модерното оборудване превръщат Банско в рай дори и за най-взискателните скиори и сноубордисти.

Планинско катерене

Пирин Пирин

Околностите на Банско предлагат отлични и разнообразни условия за планински туризъм, поради което са между любимите туристически дестинации в Европа. Пирин е втората по височина планина в България (над 2500 м надморска височина), но средиземноморското влияние, достигащо до тези места през долините на реките Струма и Места, я правят планината с най-много слънчеви дни в годината. Най-подходящото време за планински обиколки започва от началото на юни, чак до края на септември.

Пирин

Национален парк Пирин предлага изклчително красиви гледки, множество еко-пътеки и маршрути. Има възможност и за по-продължителни обиколки – неколкодневни около връх Вихрен и ледниковите езера наоколо, които започват или завършват в някоя от планинските хижи. Те предлагат преспиване и имат пътна връзка с Банско. Пътешествия до река Бъндерица, Байкушевата мура, връх Вихрен, Безбог, Валявишките езера, и множество красиви места в региона, са много удобни с начална точка Банско.

Планинско колоездене

Планинско колоездене Рафтинг

Районът около Банско е добре известен на екстремните колоездачи. Големите горски масиви и многобройните планински пътеки са идеално място за планинско колоездене. Едно от популярните трасета е резерват Белизамата на 3 км югозападно от града. Има къде да наемете велосипед в Банско, а също така ски-магазините предлагат богат избор на планински байкове през лятото.

Рафтинг

Късната пролет и топящите се снегове съдават условия за екстремния спорт по течението на големите реки Струма и Места.

Парапланеризъм

Изживяването от спускане с парапланер от 2500 м надморска височина е неповторимо! Панорамната гледка при полет от връх Тодорка е невероятно красива, а наклонът надолу под вас ще ви накара да се почувствате като птица.